French classification of activities NAF rev. 2

Les nomenclatures d'activités et de produits ont été élaborées principalement en vue de faciliter l'organisation de l'information économique et sociale. Leur finalité est donc essentiellement statistique et d'ailleurs les critères d'ordre juridique ou institutionnel sont écartés en tant que tels dans leur construction. La NAF, nomenclature d'activités française, est une nomenclature des activités économiques productives. La CPF, classification des produits française, vise à classer les biens et les services issus des activités économiques.

Pour chaque code NAF, un lien avec la CPF permet de visualiser les codes et intitulés des produits associés à chaque activité et d'accéder à l'ensemble de la CPF. Ces codes et intitulés ont été actualisés pour tenir compte de la mise à jour de la CPF au 1er janvier 2015 (CPF rév. 2.1.). La NAF et la CPF constituent une infrastructure offerte à tous, permettant des classements économiques. Des précautions sont toutefois à prendre lors d'utilisations non statistiques des nomenclatures (cf. page 4 du bulletin officiel numéro 25 du 1er trimestre 2008 du ministère de l'économie). En particulier, comme le précise l'article 5, alinéa 1 du décret 2007-1888, " L'attribution par l'Institut national de la statistique et des études économiques (INSEE), à des fins statistiques, d'un code caractérisant l'activité principale exercée (APE) en référence à la nomenclature d'activités ne saurait suffire à créer des droits ou des obligations en faveur ou à charge des unités concernées".

Nomenclatures
Date de publication : 01/01/2008

Rechercher dans la nomenclature

Veuillez-patienter…
2008-01-01T00:00:00+01:00
  1. Section A : Agriculture, forestry and fishing
  2. Division 01 : Crop and animal production, hunting and related service activities
  3. Group 01.5 : Mixed farming
  4. Class 01.50 : Mixed farming

Sub-class 01.50Z : Mixed farming

Cette sous-classe couvre la production combinée de produits végétaux et de produits animaux sans spécialisation de la production dans les produits végétaux ou dans les animaux. La dimension de l'exploitation agricole globale n'est pas un facteur déterminant. Si dans une unité donnée, la production de produits végétaux ou d'animaux est égale ou supérieure à 66 % des marges brutes standard, l'activité combinée ne doit pas être affectée à cette sous-classe, mais dans la culture ou dans l'élevage.

Nomenclatures

Last updated on: 01/01/2008

This sub-class doesn't include

  • les cultures mixtes concernées par plusieurs classes des groupes 01.1 et 01.2

  • l'élevage mixte concerné par plusieurs classes du groupe 01.4

Associated products null

01.11.11 – Durum wheat

01.11.12 – Wheat, except durum wheat

01.11.20 – Maize

01.11.31 – Barley

01.11.32 – Rye

01.11.33 – Oats

01.11.41 – Sorghum

01.11.42 – Millet

01.11.43 – Triticale

01.11.49 – Other cereals

01.11.50 – Cereals straw and husks

01.11.61 – Beans, green

01.11.62 – Peas, green

01.11.69 – Other green leguminous vegetables

01.11.71 – Beans, dry

01.11.72 – Broad beans, dry

01.11.73 – Chick peas, dry

01.11.74 – Lentils, dry

01.11.75 – Peas, dry

01.11.76 – Cow peas

01.11.77 – Pigeon peas, dry

01.11.79 – Pulses (dried leguminous vegetables) n.e.c.

01.11.81 – Soya beans

01.11.82 – Groundnuts, in shell

01.11.91 – Lin seed

01.11.92 – Mustard seed

01.11.93 – Rape or colza seed

01.11.94 – Sesame seed

01.11.95 – Sunflower seed

01.11.96 – Castor oil seeds

01.11.99 – Other oil seeds n.e.c.

01.12.10 – Rice, not husked

01.13.11 – Asparagus

01.13.12 – Cabbages

01.13.13 – Cauliflowers and broccoli

01.13.14 – Lettuce

01.13.15 – Chicory

01.13.16 – Spinach

01.13.17 – Artichokes

01.13.19 – Other leafy or stem vegetables

01.13.21 – Watermelons

01.13.29 – Other melons

01.13.31 – Chillies and peppers, green (only capsicum)

01.13.32 – Cucumbers and gherkins

01.13.33 – Eggplants (aubergines)

01.13.34 – Tomatoes

01.13.39 – Other fruit-bearing vegetables n.e.c.

01.13.41 – Carrots and turnips

01.13.42 – Garlic

01.13.43 – Onions

01.13.44 – Leeks and other alliaceous vegetables

01.13.49 – Other root, bulb or tuberous vegetables (without high starch or inulin content)

01.13.51 – Potatoes

01.13.52 – Sweet potatoes

01.13.53 – Cassava

01.13.54 – Taro

01.13.59 – Other edible roots and tubers with high starch or inulin content

01.13.60 – Vegetable seeds, except beet seeds

01.13.71 – Sugar beet

01.13.72 – Sugar beet seeds

01.13.80 – Mushrooms and truffles

01.13.90 – Vegetables, fresh, n.e.c.

01.14.10 – Sugar cane

01.15.10 – Unmanufactured tobacco

01.16.11 – Cotton, whether or not ginned

01.16.12 – Jute, kenaf and other textile bast fibres, raw or retted, except flax, true hemp and ramie

01.16.19 – Flax, true hemp and raw fibre crops n.e.c.

01.19.10 – Forage crops

01.19.21 – Cut flowers and flower buds

01.19.22 – Flower seeds

01.19.31 – Beet seeds (excluding sugar beet seeds) and seeds for forage plants

01.19.39 – Raw vegetable materials n.e.c.

01.21.11 – Table grapes

01.21.12 – Other grapes, fresh

01.22.11 – Avocados

01.22.12 – Bananas, plantains and similar

01.22.13 – Dates

01.22.14 – Figs

01.22.19 – Other tropical and subtropical fruits

01.23.11 – Pomelo and grapefruits

01.23.12 – Lemons and limes

01.23.13 – Oranges

01.23.14 – Tangerines, mandarins, clementines

01.23.19 – Other citrus fruits

01.24.10 – Apples

01.24.21 – Pears

01.24.22 – Quinces

01.24.23 – Apricots

01.24.24 – Cherries

01.24.25 – Peaches

01.24.26 – Nectarines

01.24.27 – Plums

01.24.28 – Sloes

01.24.29 – Other pome fruits and stone fruits n.e.c.

01.25.11 – Kiwi fruit

01.25.12 – Raspberries

01.25.13 – Strawberries

01.25.19 – Other berries, the fruits of the genus vaccinium n.e.c.

01.25.20 – Fruit seeds

01.25.31 – Almonds

01.25.32 – Chestnuts

01.25.33 – Hazelnuts

01.25.34 – Pistachios

01.25.35 – Walnuts

01.25.39 – Other nuts (excluding wild edible nuts, groundnuts and coconuts)

01.25.90 – Other tree and bush fruits n.e.c.

01.26.11 – Table olives

01.26.12 – Olives for production of olive oil

01.26.20 – Coconuts

01.26.90 – Other oleaginous fruits

01.27.11 – Coffee beans, not roasted

01.27.12 – Tea leaves

01.27.13 – Maté leaves

01.27.14 – Cocoa beans

01.28.11 – Pepper (piper spp.), raw

01.28.12 – Chillies and peppers, dry (capsicum spp.), raw

01.28.13 – Nutmeg, mace and cardamoms, raw

01.28.14 – Anise, badian, coriander, cumin, caraway, fennel and juniper berries, raw

01.28.15 – Cinnamon (canella), raw

01.28.16 – Cloves (whole stems), raw

01.28.17 – Ginger, dry, raw

01.28.18 – Vanilla, raw

01.28.19 – Other spices, not processed

01.28.20 – Hop cones

01.28.30 – Plants used primarily in perfumery, in pharmacy, or for insecticidal, fungicidal or similar purposes

01.29.10 – Natural rubber

01.29.20 – Christmas trees, cut

01.29.30 – Vegetable materials of a kind used primarily for plaiting or as stuffing or padding, or in dyeing or tanning

01.30.10 – Planting material: live plants, bulbs, tubers and roots, cuttings and slips; mushroom spawn

01.41.10 – Dairy cattle, live

01.41.20 – Raw milk from dairy cattle

01.42.11 – Other cattle and buffaloes, except calves, live

01.42.12 – Calves of cattle and buffalo, live

01.42.20 – Cattle and buffalo semen

01.43.11 – Horses, live

01.43.12 – Asses, mules and hinnies, live

01.44.10 – Camels and camelids, live

01.45.11 – Sheep, live

01.45.12 – Goats, live

01.45.21 – Raw milk from sheep

01.45.22 – Raw milk from goats

01.45.30 – Shorn wool from sheep and goats, greasy, including fleece-washed shorn wool

01.46.10 – Swine, live

01.47.11 – Chickens, live

01.47.12 – Turkeys, live

01.47.13 – Geese, live

01.47.14 – Ducks and guinea fowls, live

01.47.21 – Hen eggs in shell, fresh

01.47.22 – Eggs from other poultry, in shell, fresh

01.47.23 – Hen eggs for hatching

01.47.24 – Eggs from other poultry, for hatching

01.49.11 – Domestic rabbits, live

01.49.12 – Farmed birds n.e.c., live

01.49.13 – Farmed reptiles (including snakes and turtles), live

01.49.19 – Other farmed animals n.e.c., live

01.49.21 – Natural honey

01.49.22 – Raw milk n.e.c.

01.49.23 – Snails, fresh, chilled, frozen, dried, salted or in brine, except sea snails

01.49.24 – Edible products of farm animal origin n.e.c.

01.49.25 – Silk-worm cocoons suitable for reeling

01.49.26 – Insect waxes and spermaceti, whether or not refined or coloured

01.49.27 – Animal embryos for reproduction

01.49.28 – Non-edible products of farm animal origin n.e.c.

01.49.31 – Raw fur skins, except of fur-bearing lambs

01.49.32 – Raw fur skins of fur-bearing lambs

01.49.39 – Raw skins of animals n.e.c. (fresh or preserved, but not further prepared)